Siiven viimeistely, laippojen vetotesti sekä maalia pintaan

11.12.2021

Laippojen koekuormituksen laskelmat

TuHinun laippojen materiaalivalinta on piirrustuksista poiketen hiilikuituvahvisteista lasikuitua joten ne oli koekuormitettava että kestävät PIK-15 poikkeuksellisia laippanopeuksia. Normikoneissa harvemmin puhutaan yli 200 km/h laippanopeuksista vaan valkoinen viiva nopeusmittarissa loppuu jo huomattavasti aikaisemmin. Hinussa ne ovat ehkä enemmän syöksyjarruja kun laippoja.

Aki Suokas teki meille todella hienot laskelmat, Kiitoksia Aki!. Laskelmista käy ilmi vaadittavat kuokuormituksen kuormat, niin että kestävät 200 km/h laippanopeuksia.  Vaadittu kuorman kesto ilman varmuuskertoimia oli 233,4Nm joka on 23.8 Kgm per laippa.

Laippojen Vetotesti

Käytiin sitten bilteman ilmailuosastolla ja hommattiin koukkuja, köysitalja sekä  digitaalinen riistavaaka joka mittaa 300kg asti. Tarkkudeksi lupaavat 0.1kg.

Koska laskelmissa ei ollut varmuuskertoimia mukana niin vedettiin sitten reilusti yli laskennallisen arvon, aina 50 kg asti. Laipan molemmille puolille kiinitettiin kakkoskakkoset tasaamaan kuormaa ja veto keskeltä laippaa. Laippa lukittiin paikoillen kierretangolla sekä sen päähän hätäisesti hitsatulla haarukalla. 

Hyvin kesti kaikki paikat ja koe antoi lisävarmuutta siihen että kyllä nuo kestää hinaustoimintaakin. Laippojen alapinnalle tulee vielä polyuretaaniteippi suojaamaan kiveniskuilta.

Maalaukseen menossa

Huomenna 12.12.2021 Tuhinu menee Kontion Samin hellään huomaan samaan lopullisen ulkoisen asunsa. Tämän takia haluttiin nämä koekuormitukset tehdä nyt, että ei sitten rikota maalattua siipeä. Oli hieno huomata että korjauksia ei tarvittu tehdä. 

Olen aina tykännyt Mikko Maliniemen suunnittelemasta OH-YHB maalauskuviosta ja päädyttiin samaan, mutta sinisenä.
Sinisellä värillä on kaksi tarkoitusta. 

  1. Kunnioitetaan alkuperäistä rakentajaa (on hieman samanlasiet värit kun Viron lipussa). 
  2. Nummelassa on kaksi ASK-21 koulukonetta yksi on Punkku ja toinen Tenu (koska niillä on punaiset ja vastaavasti sinsiet tehosteraidat) nyt tulee sitten myös Punkku ja Tenu hinauskoneet.
 
TuHinun tunnus tulee olemaan kuvasta poiketen OH-YHV koska halusimme tässäkin kunnioittaa koneen alkuperää, Viroa, ja moottorin muutoksen takia tuo turbokin putosi pois, mutta jääköön TuHinu työnimeksi 🙂
 

Sinisen sävyn valinta

MIkään ei ole niin vaikeeta kun jonkun sävyn valinta, mieleipiteitä on aivan yhtä monta kun on ihmistä maapallollamme. Koska pienistä värikartan plänteistä ei oikein saa mitään kuvaa siitä miltä väri oikeasti näyttää, niin ostettiin neljän sinisen värikandidaatin sävyt spraypulloissa ja tehtiin niillä isommat koepalat. Haluttiin  myös nähdä miltä näyttävät luonnonvalossa sekä YHB:n siivellä. Valkoiseksi ja mustaksi sävyksi on valittu sama kun hotel bravossa.

värikandidaatit olivat:

  1. RAL 5002 Ultramarine blue
  2. RAL 5003 Sapphire blue
  3. RAL 5005 Signal Blue
  4. RAL 5013 Cobalt Blue
 
Voittajaksi selvisi RAL 5003 Sapphire blue. Ultramarine oli liian violetti, Signal blue liian vaalea ja Cobalt liian tumma. Tulevaisuus sitten näyttää jos tätä päätöstä joudutaan katumaan.

 

Metalliosien hitsaaja

En löytänyt hyvää kuvaa hitsatuista metalliosista joten olkoon tässä tämä yleiskuva hinun siivestä kaikkien purjekoneiden seassa…

Huolenaiheena meillä on ollut kuka on hitsannut kaikki metalliosat joka Tuhinussa on. Laatu näyttää todella hyvältä mutta kun ei ollut tiedossa kuka, niin aina hieman askarrutti.
Meidän erittäin avulias rakennusprojektin valvoja Kari Nyman, suoritti syvää salapoliisin työtä Viron ilmailuviranomaisten kanssa ja sai selville että hyvin suurella todennäköisyydellä ei tarvitse huolehtia. Hitsaukset on suorittanut Tallinnan teknisen korkeakoulun professori Paul Juurma.

Tässä vastaus Eestin viranomaisilta:

“Just for your information about welding on aircraft PIK-15.
I found out that the welding was done by Paul Juurma. He was a professor at Tallinn Technical University. Welding was part of the university curriculum, he also practiced as a qualified welder.
As a hobby he flew gliders, practiced as a maintenance mechanic in the flight club.”

Tämä oli todella hyvä uutinen ja antaa hyvän luoton siihen, että ulkonäkö vastaa sisäistä laatua. 

Huomenna sitten pakataan osia rekkaan ja suunnataan kohti Klaukkalaa, siitä siten lisää tarinaa…