PIK 15 TuHinu - Haku Virosta

Ja se päivä koitti jolloin yksi auto ja yksi rekka täynnä innostuneita ilmailijoita suunnisti kohti Viroa ja Janekin kotia Türissa missä hinu on varastoitu

Hakureissu 27.6.2020

27.6.2020 lähdettiin aamulla kello 9:00 lautalla kohti viron rannikkoa. Autossa oli Pekka, Jarkko, Juha, ja Toma. Terolta lainassa olevassa rekassa oli Jokke.

Ja täällä Türissa tässä ladossa on TuHinua säilytetty vuodesta 2009 asti, jolloin Janekin isän rakentaminen loppui, hänen poismenonsa johdosta. Suojamaalattu puuvalmis kone on hyvin säilynyt ja tuolla tilassa on ollut osittainen maalattia, joka on pitänyt kosteudenkin suhteellisen tasaisena.

Hinu on todella hyvin rakennettu ja näkee joka paikasta, että tämä ei ollut ensimmäinen puukone jonka Käi on rakentanut. Materiaalina on käytetty suomalaisia lekopuuta juuri kuten piirustuksissa määritelläänkin.

Lastausta rekan kyytiin

Hinussahan on laskutelineet siivissä, joten ne irrotettiin, että mahtuisi runko siipien viereen. Perävaunussa oli puulattia, joten siihen oli helppo rakentaa kakkosnelosista tukevat telineet ja ruuvata ne lattiaan kiinni. 

Kuuma oli tuolloin, kun helvetin esikartanossa ja tuon rungon nostaminen puolentoista metrin korkeuteen neljän ihmisen voimin (sen ympärille ei mahtunut enempää) oli aika äherrystä. Sinne se kuitenkin vaan holahti ja koko operaatio ei ihme kyllä kestänyt kuin parisen tuntia. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty…

Pakattu, takaisin Suomeen

Vaikka tie oli aika kapea Janekin talon kohdalla niin onneksi ei tarvinnut peruttaa pois vaan pystyi ajamaan peltotien kautta takaisin varsinaiselle tielle.

Kuviteltiin että lastausoperaatio olisi kestänyt kauemmin joten oltiin varattu hotelli yöksi ja paluulauttaa seuraavalle päivälle, hyvin olisi ehtinyt vielä samana päivänä takaisin mutta kyllä se huurteinen taitaa maistua ihan hyvältä ja kerätään voimia purkamiselle.

PeoLeo Hotelli oli todella siisti ja maksoi 40€ huone, kuvat illasta ovat sensuroituja…

Pienten virvokeostoksien jälkeen jotka pistivät Pekan auton ilmajouset koitokselle niin noustiin laivaan ja matka jatkui kohti Nummelaa, TuHinun uutta kotipaikkaa.

Perillä Nummelassa, kuorman purku

Nummelassa olikin paljon käsipareja auttamassa, joten purku meni todella nopeasti ja saatiin tunnissa hinu odottelemaan jatkotoimenpiteitä.

Kesällä on niin paljon tekemistä, että projekti tuskin edistyy mainittavammin mutta syksyn pimentyessä ja jokapäiväisen lentotoiminnan hiipuessa niin alkaa tämän projektin loppuun saattaminen